U svijetu kozmetike sve češće govori se o prirodnoj i organskoj kozmetici. Prirodno podrazumijeva dobijeno direktno iz biljaka ili minerala, bez prerade ili uz minimalne procese obrade. Baš takvu kozmetiku u Nikšiću, prema riječima Vesne Vuković, prave njena ćerka Kristina i ona.

Vesna, govori o kozmetici koju su nazvali „ДАР ПРИРОДЕ”.

“Prije pet godina pokrenuli smo samostalnu proizvodnju prirodnih kozmetičkih proizvoda. U početku proizvode smo pravili samo za naše potrebe i potrebe bliskih ljudi. Pokretač ove priče jesu sestre iz Župskog manastira koje su nam bile, mogu slobodno reći, vjetar u leđa. Njima dugujemo veliku zahvalnost, jer da nije bilo njihove ljubavi prema nama i želje da nam prenesu osnovno znanje o pravljanju prirodnih melema, danas ne bi postojala kolekcija „ДАР ПРИРОДЕ“, ističe Vesna u razgovoru i dodaje:

“Na samom početku imali smo nekolika proizvoda i to su uglavnom bili melemi, čije bilje za macerate smo nalazili na Lukavici nadomak Nikšića.  Kako je vrijeme prolazilo i samim tim dobijali pozitivne komentare od ljudi koji su koristili naše meleme, počeli smo i mi da napredujemo. Već prije pet godina počinjemo ozbiljnije misliti o tržištu prirodne kozmetike, u priču se uključuje i moja starija kćerka, koja je napravila veliki pomak u svijetu marketinga. Tada već pratimo par edukacija u Trebinju, gdje smo napravile kontakt sa pokretačima velike plantaže smilja u Hercegovini i od tada smilje postaje naš zaštitni znak”.

Vesna govori da su tokom pandemije ispratile veliki broj seminara koji su bili organizovani online, što im je tada i odgovaralo.

“Nijesmo imali novcanih mogućnosti da ih ispratimo uživo, jer se taj vid edukacija organizuje u Beogradu, Novom Sadu, Banja Luci, Splitu”, objašnjava Vesna.

Na naše pitanje gdje nabavljaju biljke, ističe da ih beru na teritoriji Crne Gore i maceriraju ih u domaćem maslinovom ulju.

“Smilje nam stiže iz Hercegovine, a ambalaže iz Čačka.  Što se tiče se proizvodnje preparata, naša kozmetika ne sadrži hemijske sastojke zbog čega je njena upotreba u potpunosti bezbijedna”, ističe Vesna i dodaje:

“U našim proizvodina nema parabena (naftni derivati), vještačkih boja, konzervanasa i mirisa na čemu se inače bazira proizvodnja skupih brendiranih proizvoda za njegu kože. Takođe, zbog prirodnih sastojaka naša kozmetika ne dovodi do zasićenja niti zavisnosti.

Naši preparati, koje izrađujemo po jednostavnim recepturama, pokazali su se jako uspiješnim u liječenju nekih od najčešćih problema kože. Oduvijek nam je cilj bio isti da pomognemo ljudima da na prirodan način otklone probleme na koži. Posebno nam je drago kada vidimo rezultate, a i sreću onih koji su se riješili npr. dermatitisa i akni”.

Trenutno u ponudi pored melema kozmetika “ДАР ПРИРОДЕ” ima kolekciju kozmetičkih proizvoda za uljepšavanje:

-Melemi za: njegu lica, ožiljke i opekotine, vene i kapilare, ekcem, hemoroiude kurije oči, akne i bubuljice. Naravno i čiste meleme smilja, koprive, nevena, žalfije, kantariona, lavande.

Kozmetička kolekcija se sastoji iz:

Hidrantne kreme od smilja, serula od smilja.

Vitamina hidrantna krema, vitaminski serum.

Piling za lice.

“Cijena naših proizvoda je veoma prihvatljiva, kada cijenimo prirodnu kozmetiku i zaista želimo dobro svojoj koži, treba da izdvojimo određenu sumu novca  za sebe jednm u dva mijeseca, jer krema od 50ml traje upravo toliko.

Trenutno nemamo prodajno mijesto. Pokušavamo da ispratimo sve sajmpove koji se organizuju na teritoriji Crne Gore i tako budemo dostupni svim zainteresovanim korisnicima naše prirodne kozmetike.

U narednom periodu planiramo da naše proizvode pošaljemo u centar za ekotoksikološka ispitivanja i tako izađemo na tržište u radnjama ZDRAVE HRANE  širom Crne Gore”, poručuje Kristina.

Ako i vi želite da vam kolege na poslu, prijatelji na ulici pitaju “šta koristiš za lice, baš ti je lijepo”, naručite jedan od njihovih proizvoda već danas. To možete učitini putem Instagram stranice dar___prirode

Skip to toolbar