Obrazovni centar Sveznalci u Nikšiću nudi niz razvojnih programa čiji cilj je trajno unapređenje vještina i znanja djeteta. Maja Mirković Todorović, profesor predškolskog vaspitanja, majka troje djece je predavač u nastavi u ovoj ustanovi. Osim tog formalnog obrazovanja, Maja je trenutno magistrand predškolskog vaspitanja, licencirani predavač  SuanPan mentalne aritmetike, nosilac franšize za Nikšić.

„Kroz rad i profesionalno usavršavanje stekla sam odredjena znanja i vještine primjenjive u praktičnom radu sa djecom,  pohađajući brojne seminare i konferencije kako na  državnom nivou, tako i na međunarodnom“, u uvodnom dijetu razgovora ističe Mirković Todorović. Kakvi su uslovi i šta sve nudi ovaj centar, te koje su prednosti obrazovnog centra Sveznalci govorila je Maja za Promoviši.me.

Programi koji su u ponudi za djecu od 3-14 godina su:

-Kreativne radionice (za uzrast djece od 3 do 4 godine);

-Vijugica (za uzrast djece 4 do 5 godina);

-Da nam škola bude laka ( za uzrast djece od 5 do 7 godina);

-SuanPan mentalna aritmetika ( za uzrast djece od 5 do 14 godina).

-Strani jezici ( prati se školski program);

-Prirodne nauke ( prati se školski program);

-Psiholog ( individualni rad kao i psihološke radionice);

– Mala knjiga (kreativno pisanje, pravopis i učenje čitanja za djecu od prvog do petog razreda).

– Logoped.

„Za predškolske programe ( Kreativne radionice, Vijugica i Da nam škola bude laka), navela  bih da djeca kroz različite igrovne aktivnosti u stimulativnom okruženju a sve prateći plan i program rada, pospešuju komunikacione vještine, emocionalnu inteligenciju, razvijaju finu motoriku koja je usko povezana sa govorom, poboljšava se pažnja i pamćenje.

Za svaki od tri navedena predškolska programa koriste se udžbenici koe djeca dobijaju upisom na neki od programa.

Napredak djece se prati u kontinuitetu i na kraju programa roditelji dobijaju izvještaj o postignućima djeteta. Svakako da se tokom nastave roditelji informišu u kontinuitetu o svim eventualnim poteškoćama na koje naidjemo u radu. Za navedene programe, nastava se izvodi dva puta sedmično u trajanju od po 1h30″.

Završetkom programa Da nam škola bude laka, dijete je u potpunosti spremno za polazak u prvi razred osnovne škole.

Programi koji se implementiraju  u obrazovnom centru Sveznalci, na teritoriji Crne Gore primjenjuju se duži niz godina. Kreatori tih programa su obrazovni centri Baltazar i Ineska“, naglašava Mirković Todorović i dodaje:

„Kao roditelj, smatrala sam da je djeci potrebno nešto više od redovnog obrazovanja, uvažavajući kompletan rad u vrtićima i školama, koji su nezamenjivi, ali prosto grupe su prekobrojne i nemoguće je posvetiti se maksimalno svakom djetetu. To je ono što nas izdvaja, kod nas je rad u malim grupama (do 10 djece)“.

Na naše pitanje šta je to SuanPan mentalna aritmetika Mirković Todorović ističe da taj program u Crnoj Gori se sprovodi već 8 godina.

„Znajući benifite tog programa, htjela sam da i moja,  a i ostala djeca imaju mogućnost da prodju taj nivo obrazovanja. To zaista jeste jedan viši stepen obrazovanja ali roditelji koji žele najbolje za svoje dijete, svakako da će se odlučiti da daju svoj maksimum jer program jeste zahtijevan i traži ogromni rad i odgovornost, kako djeteta tako i roditelja“, ističe Maja i objašnjava:

„SuanPan mentalna aritmetika je obrazovno razvojni program za isticanje potencijala djece uzrasta od 5 do 14 godina.

Tehnika SuanPan mentalne aritmetike predstvlja izvođenje osnovnih računskih operacija (sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje), koji ne uključuje nikakve fizičke i spoljašnje instrumente/uređaje, kao što su digitron, papir i olovka ili računar. Računanje se izvršava samo uz pomoć ljudskog mozga, korišćenjem moći misaonog procesa pri izvođenju matematičkih operacija. Program je, pored abakusa, podržan dodatnim testovima, vježbama pažnje, memorije i koncentracije i dramom na času (različitim prilagođenim stimulativnim igrama).

Program počinje istovremenom primenom abakusa (računaljke) i auditivnog treninga, sledi mentalno usvajanje i postavljanje abakusa u mislima, što dovodi do misaonog izvođenja računskih operacija bez mogućnosti greške i to za vrlo kratko vreme“.

Na pitanje koje su prednosti koje djeca dobijaju pohađajući ovu školicu Mirković Todorović ističe da se na svakom času se sprovode testovi  pažnje i koncentracije.

„To je bitno zato što se koncentracija  može poboljšati – počev od  prikladne sredine za učenje pa do zadataka koji podstiču dijete da razmišlja. Jer koncentracija se vježbanjem može poboljšati i naučiti! Neke aktivnosti zahtjevaju ogromnu preciznost ili duboko pažljivo razmatranje, što zahtijeva punu koncentraciju.

Koncentracija i pažnja su blisko vezane. Možemo reći da je koncentracija najintezivniji vid pažnje, ali pažnja uvijek prethodi koncentraciji. Čim izgubite koncentraciju gubite nit sa onim što ste počeli da radite ili morate da radite sve ispočetka.

Razvoj svakog učenika se nadgleda i shodno tome pripremaju se periodični izveštaji. U toku kursa primenjuju se i mestimične provjere usvojenosti gradiva, dok se na kraju svakog završenog nivoa primenjuju i testovi pažnje i koncentracije, višestruke inteligencije i stilova učenja“, ističe ona i dodaje:

„Na mentalnu aritmetiku ne treba gledati kao na sredstvo uz pomoć kojeg će djeca popraviti svoje ocene iz matematike. (Što jeste jedan od benifita ovog programa). Ipak, treba je vidjeti kao sredstvo koje podstiče način na koji se djeca fokusiraju i razmišljanju, koje sjedinjuje i pojačava moć slušanja i razumjevanja, koje predstavlja most između vizuelnog i imaginarnog, koje razvija brzinu i tačnost, pojačava koncentraciju, pojačava informativni proces i ulazi u srž zadatog problema“.

Benifiti djece koja prođu programe u obrazovnom centru Sveznalci su višestruki. Počevši od razvoja socijalizacije, samostalnosti, samopouzdanja, kreativnosti, preduzimanja inicijative, pa sve do razvoja pamćenja, pažnje i koncentracije. Djeca razvijaju sopstveni stil učenja i utiče se na razvoj višestruke inteligencije. Svakako da je svako dijete individua za sebe i na taj način mu treba i pristupati.

Za upis je potrebno zakazati termin u kojem se obavi informativni razgovor sa roditeljem o njihovom očekivanju i mogućnostima centra.

„Ono što bih naglasila jeste da mi djecu ne upisujemo preko telefona. Ovi individualni razgovori koji su informativnog karaktera služe da se upoznamo sa djecom i procjenimo da li bi dijete moglo da pohađa određeni program, odnosno da li je zrelo za npr SuanPan mentalnu aritmetiku. Ako po našoj procjeni dijete nije zrelo, svakako da to predočimo roditeljima i tražimo zajedno najbolje rješenje za postizanje kvaliteta kod djeteta“, poručije Mirković Todorović.

Ona naglašava da je interesovanje roditelja je zaista veliko.

„Mislim da su negdje prepoznali kvalitetan rad i sve benifite koje ovi programi donose djeci. Navela bih da je za ovu školsku godinu zatvoren upis za program Kreativne radionice, broj djece je popunjen. Za upis na ostale programe ostalo je po par slobodnih mjesta“.

Program SuanPan mentalne aritmetike je odobren od Ministarstva prosvjete Crne Gore, odlukom Nacionalnog savjeta za obrazovanje (rješenje broj 04-5-2070)

Svi zainteresovani mogu kontaktirati na br telefona 068014496 i 069496296, kao i

putem instagrama @sveznalci i na fb na stranici @mentalnaaritmetikasuanpannikšić-sveznalci

Obrazovni centar Sveznalci nalazi se u Nikšiću, ulica Danila Bojovića, u zgradi preko puta Fakulteta pored knjižare Jolly.

Skip to toolbar