Šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina kod nas, u seoskim (pa i gradskim) sredinama, nije bilo kuće u kojoj  se bar jedna žena nije bavila heklanjem.

Dok je pletenje bilo rezervisano za izradu odjevnih predmeta, prekrivača i sl. heklanjem su izrađivani ukrasni predmeti za kuću: miljei, stolnjaci, zavjese…

Danas se promenila  moda i heklanja dobija neku novu dimenziju. Tako možemo naći moderno urađene bluze, šalove, kape, izuzetno zanimljiv heklani nakit i preslatke heklane lutkice. Standardni materijal je običan pamučni konac i to nije jeftin materija.

Heklanje je umetnost,  a „heklački jezik“ je baš zanimljiv. Postoji pisani, govorni, ali i grafički prikaz, koji je internacionalan. U poslednje vrijeme se heklanje vrlo razvija u Japanu. Ali da ne govorimo o Japanu i njihovom umijeću heklanja, kada i mi u blizini imamo vrijedne ruke koje od konca mogu da naprave pa gotovo sve što može da upotpuni vaš stajling.

Neko takav je i Biljana Tapušković, profesorica muzike, popadija i horovođa dječijeg crkvenog hora Zlatica u Podgorici. Biljana je žena koja u rukama ima jedan baš taj stari zanat – heklanje. Njeni radovi su raznovrsni, od čitavih kompozicija do minijatura i čak tuferi za skidanje šminki koje lično koristim. U razgovoru mi je rekla,  da dok radi na prebiranju konca iz ruke u ruku, molitva na usnama ne zastane čak ni usred zapetljanih niti i napravljenih čvorova.

„Bavim se ručnim radom (heklanjem) od kad sam ostala bez posla u školi. Najviše volim da heklam stvari za bebe – cipelice, kapice, ćebenca…. Za mame su tuferi za skidanje šminke i trake za kosu, poznate kao skranči.“, priča Biljana.

A, da osim ovih predmeta Biljana može da ishekla i predivnu haljinu, to možete vidjeti i na ovoj slici.

Ono što je takođe posebno jeste i ambalaža koju popadija Biljana sama pravi i sama ispisuje materijal od čega je napravljena vaša kapa, čarape, haljina, te na koliko se stepeni pere tj. kako se održava. A, ako nešto ne odgovara, Biljana vrši zamjenu u najkraćem mogućem roku u šta sam se i sama uvjerila. Ove divne stvari pripremljenje sa ljubavlju i molitvom možete naručini na Instagram stranici sitnice_od_vunice i na Facebook stranici, a takođe možete lično pisati Biljani na njenom privatnom Facebook profilu.

Uvjerite se u kvalitet i naručite još sada vaš primjer „sitnice od vunice“.

Skip to toolbar