16.07.2021.godine u prostorijama Kulturno umjetničkom društvu Zahumlje upriličena je prezentacija nove rubrike na portalu Grad kulture pod nazivom „Tragovi kulturnog nasleđa u Nikšićkom kraju“.

Ispred portala ,,Grada kulture”, čast da otvori prezentaciju imala je Natalija Vušović, koja je govorila o značaju promovisanja kulturne baštine na internetu i društvenim mrežama. Portal Grad kulture osmišljen je da omogući umjestnicima, stvaraocima i kreativnim osobama da promovišu svoj rad na sajtu koji je objedinio kulturni program našeg grada. Nova rublika na sajtu Grad kulture pod nazivom Tragovi istorijskog nasleđa u Nikšićkom kraju realizovana je u saradnji sa „Asocijacija za unapređenje međunarodni turizama“, obuhvata 30 tekstova u online formatu i dostupno je svim zainteresovanim istoričarima i turistima koji traže kulturno istorijske znamenitosti u Nikšićkom kraju. Tekstovi su prevedeni na engleskom i njemačkom jeziku, a u skorijem periodu biće postavljeni na wikipediji, poručuju iz Grada kulture.

Ispred „Asocijacije za unapređenje međunarodni turizama“ , prisutne je pozdravio i obratio im se istoričar Miodrag Ćetković, koji je predstavio svoju ediciju članaka o kulturnom nasleđu Nikšićkog kraja. Što predstavlja prvu, objedinjenu ediciju takvog karaktera na lokalnom nivou Crne Gore.

U ovim tekstovima obuhvaćeno je kulturno nasleđe Nikšića od najstarijih vremena, od doba paleolita do spomenika novijih datuma. To je sve urađeno po relevantnoj literaturi.

O značaju istorijskog kulturnog nasleđa publici i medijima su se obratili profesori filozofskog fakulteta u Nikšiću prof dr. Nada Tomović i mr Sait Šabotić.

Skip to toolbar