Kristina Sestak je diplomirani psiholog i uskoro sertiikovani NLP Master. Ona je kako kaže u razgovoru neko ko vjeruje i živi parolu: Čovjek uči dok je živ, pa aktivno se edukuje u oblasti psihologije, pisanja, marketinga, digitalnih tehnologija i biznisa, preduzetništva. U svom radu zastupa principe slobodnog izbora, lične odgovornosti, podrške, fleksibilnosti i kreativnosti. Svakoj osobi pristupa sa poštovanjem njene individualnosti i spremnošću da joj pruži ono što je u njenoj moći da prevaziđe svoje izazove na autentičan način koji je u skladu sa onim što jeste i želi biti.

Više o konsultacijama sa Kristinom možete saznati na ovom linku: https://lutajucipsiholog.com/konsultacije/

 Termin možete zakazati putem ovog formulara ili slanjem maila na adresu: lutajucipsiholog@gmail.com, ili putem privatne poruke na Instagramu @lutajucipsiholog

  • Utiske klijenata o radu sa Kristinom možete pročitati ovdje
  • Više o njoj možete saznati ovdje ili pogledati njen kratki video predstvaljanja ovdje.

Individualne konsultacije radi isključivo online, u većini slučajeva 1 na 1, u trajanju od 1h30 min. Konsultacije su zasnovane na indentifikaciji izgovora kao 1. koraku, nakon čeka detektujemo šta je prava tema koja je izazov osobi. Najčešće teme su: sabotirajuća ubjeđenja – poput nisam dovoljno dobra, ne znam dovoljno, nemam vremena/novca/znanja, nepodržavajuće navike, samosabotaža, nedefinisane vrijednosti, sindrom varalice/uljeza, perfekcionizam, izražena samokritičnost, nedostatak motivacije. Sa klijentima koji se odluče za više termina – Kristina radi na principu mentoringa i prati njihov napredak između termina. “Moram priznati da u 99% slučajeva radim sa ženama, i da oko 70% njih ili ima ideju za pokretanje biznisa ili su već pokrenule svoj biznis. Često mi je taj širok dijapazon znanja koje imam van psihološke profesije, bude kao dodatna vrijednost koju svojim klijentkinjama pružim tokom našeg zajedničkog rada. Volim biti dio ženskih priča i osnaživanja žena u našem društvu”, ističe Kristina.  

Da bi ste apsolutno bili sigurni da je Kristina prava psiholog, odnosno osoba za vas savjetujem vam da pročitate kratak intervju sa njom.

1.Ti si psiholog. Šta za tebe predstavalja ljudska duša?

Za mene je ljudska duša najvrijedniji, najneistraženiji i najneshvaćeniji entitet našeg postojanja. Svi pričamo o njoj, svi znamo kad nas boli – ali rijetko kada joj dajemo ono što joj treba, a to su naša ljubav, pažnja i prostor da se izrazi. Iz aspekta psihologije, dušu posmatram kao onaj emocionalni i spiritualni dio našeg bića koji se sastoji od velike trijade – Um, Tijelo i Emocije. Kao perpetuuum mobile, ni taj naš sklop nikada ne staje da utiče jedan na drugi i uvijek i zauvijek su povezani.

Spoznati svoju dušu, znači upoznati svaki atom svoga bića, svjetao, taman i svaku nijanse između i onda kada sva ta saznanja o sebi prihvatimo – tada živimo život iz duše, ili kako to danas popularno nazivaju autentičan život.

2.Sve se seli na internet i sve je na klik, pa čak i psihološko savjetovanje, duhovne poruke, molitve. Da li to može da zamijeni stvarni odnos i gledanje oči u oči?

Budući da se preko 90% naše komunikacije odvija na neverbalnom nivou, mislim da online nikada neće u potpunosti moći da zamjeni taj odnos i gledanje oči u oči. Opet, online ima svojih benefita jer je dostupnije svima, daje određenju distancu i disociranost od situacija o kojima se priča. Vjerujem da kada osobe – klijent i profesionalno lice „kliknu“ i ostvare raport i povjerenje, da je manje važno da li je komunikacija uživo u istom prostoru ili putem ekrana.

3.Koliko društvene mreže posebno Instagram sa kratkim porukama mogu da „pomognu“ nekome de prebrodi loš dan?

Danas ni Instagram nije više toliko kratak. Znam da ja nisam, u svojim objavama i tekstovima, a ni dosta onih od kojih i sama učim. Može biti od koristi i od velikog uticaja – ako pametno izaberemo kakav sadržaj konzumiramo. Ono što nama u stvari te kratke poruke često daju jeste to podstaknu neko rješenje, ideju ili misao koju već imamo u nama, samo je u tom momentu nismo svjesni.

Ako svjesno biramo koji sadržaj konzumiramo/pratimo, kao što npr. biramo hranu, kozmetiku, mjesta na koja idemo i sl. – taj sadržaj će nas podržati u tome da pomognemo sebi. Jer niko nam ne pomaže, ako mi sebi prvo ne pomognemo, tako što bivamo otvoreni da primimo pomoć od drugih. 

4.Ovih dana se dosta priča o „uvjerenjima“ koja nam nerijetno diktraju kako ćemo se osjećati? Koja je to razlika između uvjerenja i ubjeđenja?

Rekla bih da ne diktiraju uvjerenja direktno to kako se osjećamo – već izokola utiču na naša osjećanja. Uvjerenja diktiraju šta mislimo i radimo, pa onda to kako se osjećamo, nakon što odradimo ova prva 2 procesa.

Ima jedna izreka koju ja volim da ponavljam svojim klijentima koja glasi: Vjerovanja su skriveni scenariji koji upravljaju našim životom (Marie Forleo). Ubjeđenja i uvjerenja su vjerovanja o nama samima, drugima i svijetu oko nas. Kao i sve, imamo pozitivna i negativna vjerovanja, odnosno ona koja nas podržavaju i ona koja nas sputavaju. Dobra stvar je da možemo osvjestiti i mjenjati ona koja nas ne podržavaju i razvijati ona koja to čine.

Ubjeđenja, riječ čiji je korijen u riječi bijeda, su ona vjerovanja koja nas ograničavaju, sabotiraju, blokiraju – koja nam šalju poruku da nismo dovoljno dobre, pametne, da je svijet ovakav ili onakav, da su ljudi zli, lukavi…

Skip to toolbar