Heklanje je tehnika koja je poznata od davnina. U Evropi je postalo popularno u 19 vijeku, obično su se heklali stoljnjaci, zavjese, odjevni predmeti…Međutim u poslednjih par godina kod nas heklani radovi opet dolaze u prvi plan kada se govori o ukrasnim predmetima. Heklane kape, šalovi, pa čak igračke na društvenim mrežama postaju pravi hit i nalaze put do kupaca. Jedna od pravih majstora ovog zanata je i Bojana Ćalasan, profesorica ruskog jezika i književnosti, koja je prije sedam godina počela ozbiljno da se bavi ovom ručnom radinošću.

„Sa iglom sam se „počela“ družiti od treće, četvrte godine života.Talenat sam nadslijedila od majke, a ozbiljno počela prije 7 godina“, priča Bojana dok hekla naručene ukrase za predstojeći Vaskrs.

Bojana ističe da se naravno u zimskim danima najviše traže kape, šalovi, proizvodi od vune, te heklane igračke, heklane cipelice za najmlađe.

„Od majke sam  naslijedila talenat, kad su djeca odrasla, a posla u struci nije bilo našla sam slobodnog vremena da se vratim ljubavi iz detinjstva. Tako sam talenat nadogradila i usavršila. Najviše volim da radim igracke. Baš uživam“, ističe Bojana i dodaje da uvijek učestvuje na Novogodišnjem sajmu u Nikšiću, kao i na sajmovima koje organizuje NVO Rukotvorci Crne Gore. Osim toga učestvujem redovno na na osmomartovskoj izložbi u Žabljaku“, priča Bojana.

Ona ističe da su sada najpopularnije košarice koje zovu „korpe na balon“, takođe dobro prolaze „obuci jaje“, kokice za čuvarkuće i uvijek aktuelni pilići i zečevi.

Ukoli vi ili vaši mališani volite heklane igračke, prijatne kape i šaleve, ukoliko treba nekoga da obradujete autentičnim i ručno rađenim poklonom onda svakako pišite Bojani na Facebook-u Heklani radovi Bojana Nikšić. i na Instagram profilu heklani_radovi_bojana.

Skip to toolbar